Málta Titkai Képek, videók, titkok, információk...
maltatitkai-0422

Zabbar-ról szinte semmilyen útikönyv nem tesz említést. Én sem modanám, hogy Zabbar-ba okvetlenül el kell hogy látogassatok, viszont ha átutaztok rajta, vagy csak a közelben sétáltok, lehet hogy érdemes megállni egy órácskára… Hogy miért? Mit lehet itt csinálni?

1.) Látogassátok meg az impozáns Kegyelmes Boldogasszony-templomot Zabbar központjában
A templom egy kápolnának indult, mára csodás épületegyüttesé formálódott.
A régi kápolna bővítése 1641-ben kezdődött Tumas Dingli tervei alapján, és 1696 körül fejeződött be. 1738 és 1742 között újabb átalakítások zajlottak. 1911-től hat mellékhajóval bővítették. Ekkor épült hatalmas kupolája is. Latin kereszt alaprajzú, 47 méter hosszú és 32 méter széles. Két oldalkápolnával és két sekrestyével rendelkezik.
A második videóban a templomot kívülről és belülről is láthatjátok.

2.) A templomhoz vezető főutca.
Szépséges balkonok, nyílegyenes hosszú út. Sajnos a látványt és az élményt jelentősen rontja az állandóan pulzáló, folyamatos jármű-forgalom.

3.) Az “Esernyő-utca”
Már kezdett tradícióvá formálódni a nyaranta megszervezett esemény, amikor az egyik – a főtemplomhoz közeli – utcát színes esernyőkkel árnyékolják. Bár a covidnak köszönhetően 2021 nyarán nem díszítették fel az utcát, bízunk benne, hogy visszahozzák ezt a lélekemelő szokást.


4.) A Sanctuary Museum
Közvetlenül a templom mellett található.
Egyfelől a templom műkincseit és értékeit mutatja be. Festmények, szobrok, mozgatható oltárok, érmék vannak kiállítva.
Másfelől az R.M.S. Alcantara óceánjáró faragott berendezései vagy az 1975-ben a város felett felrobbant és a városra zuhanó Avro Vulcan bombázó egyes darabjait őrzik itt. Természetesen mindezekkel kapcsolatos tudásunkat is bővíthetjük ebben a múzeumban.
Akárhogy nézzük, a jelképes 2 eurós belépőt annak is megéri, aki egyébként nem feltétlenül múzeumlátogató típus.

5.) Notre Dame kapu
Zabbartól mindössze másfél km-nyi sétára található a Három Város (Birgu, Senglea és Cospicua). Ezen séta során az erődítmény külső vonulatán, közvetven Zabbar város határán találhatjuk a Notre Dame kaput, amit Birgu kapuként is emlegetnek. Sétáljunk át alatta és csodáljuk meg az építményt.

6.) Birgu Piac
Minden kedden délelőtt vásár. Nem, nem a híres Marsaxlokk-i piac a legnagyobb, hanem ez. Ilyenkor a Zabbar és Birgu közti (máltai viszonylatban széles) utat teljes egészében lezárják és átadják a piacnak. Ez alapvetően egy birgui esemény, de a Zabbart határoló Notre Dame Kapu lábától indul.

Bónusz esemény: Zabbar Festa (fesztivál)
A máltai festa-sorozat utolsó állomásainak egyike szeptember hónap folyamán. Nappal körmenet, amin gyakorlatilag az egész város részt vesz. Esténként zene, kaja és buli gyakorlatilag egy héten át.
Az alábbi videón az egyik nappali buli végét sikerült elcsípni 2019-ben:


Hogyan jutunk el ide? Melyik buszok keresztezik a várost?
A 90,91,94 busz Vallettából közvetlenül a templom mellett áll meg, míg a 92,93-as busz (szintén Vallettából) a város mellett halad el, ám ezekkel is csupán 400 métert kell gyalogolni a templomig.
Ha St Julians -ból, vagy a központi kórháztól indulunk, a 120-as járat biztosít átszállás nélküli érkezést.