Málta Titkai Képek, videók, titkok, információk...
CominoKözlekedés

Hajó: Comino

hajo-0003-1

Hogyan juthatunk el Comino-ra?

Vizen.

Na, azért ennél kissé részletesebben számolunk be a lehetőségekről.

Előre bocsátom, hogy télen nagyon-nagyon limitált, nyáron pedig bőséges a választék. Mindegyik opció esetén érvényes, hogy a pontos indulási és visszaindulási időt a helyszínen kapjuk meg. Felesleges félretájékoztatás lenne a részünkről, ha valami pontos időpontokról írnánk, mivel sok esetben a kereslet-kínálat, máskor pedig a napok hossza határozza meg, hogy mikor indul a hajó.


1.) Gyorshajók

Cirkewwa-ról (a nagy komp kikötőjéből), Marfa-ról, a Labranda Riviera hotel elől), illetve Gozo-ról (a kompkitőből) indulnak a gyorshajók.
Szezonban kb. óránként jönnek/mennek ezek a kishajók, így a 13 eurós menettérti jeggyel mi döntjük el, hogy mikor indulunk, mikor jövünk vissza a szigetre. A jegy aznap érvényes.

TIPP: Ha télen megyünk, ha nincs nálunk víz, némi rágcsálnivaló, a marfai kikötőnél van egy kioszk remek árakkal. Télen nem tudsz venni semmit odaát a szigeten.
(Tulajdonképp, ha érzékenyek vagyunk az árazásra, nyáron sem butaság tudni erről a kioszkról.)


Két cég üzemeltet. Sajnos nincs átjárás a két cég között, így a visszaérkezéskor fontos lesz a jegyünk színe! A hajó személyzete fogja elkiáltani magát, hogy “Red ticket”, vagy “Blue ticket” (piros, vagy kék jegy). Ahol kiraknak minket, oda is kell visszamenni hazainduláskor. Kövessük a kapitány instrukcióit.

2.) Kirándulóhajók
Több cég kínál szervezett egésznapos hajókirándulást Cominora. Általában körbehajózzák a teljes szigetet. Némelyik érkezés előtt megáll egy órára Cristal Lagoon-nál. Fürdőzés, csúzdázás, ugrálás.
Az indulás és a visszaindulás időpontja cégenként változik, ám a legtöbbnél ez 9-10 órás indulást, illetve 16-18 órai visszaindulást jelent.
Melliehából, Bugibbából, Sliemából indulnak hajók.
A kínálat a távolság és az ellátottság (kaja, pija) függvényében 15 és 50 euró között mozog.
Több cég osztozik a piacon. A teljesség igénye nélkül: Sea AdventureHera CruisesCaptain Morgan, Horn Blower…

TIPP: Időben érkezzetek a kikötőbe, mert egyfelől a hajó nem vár, a jegy nem visszaváltható, másfelől pedig a legjobb helyeket így tudjátok megszerezni.

TIPP: Mindig olvassátok el a részleteket a jegyeiteken. Általában az időpontokat is feltüntetik rajta.

3.) Hop-on – Hop-off Katamarán
A Captan Morgen üzemeltet egy a városnéző buszok mintájára festett 33 méteres katamaránt Sliema-Bugibba-Gozo-Comino között. Nincs olyan őrült sok időpont, de 15 euróért egészen jó megoldás lehet. Akár Gozo-ra is. Az időpontokért kattints ide.

4.) Privát hajó bérlése
Általában elmondható, hogy egy-egy ilyen túra 9-10 óra tájt indul, de természetesen ez attól függ, hogyan egyeztek meg a skipperrel/kapitánnyal. Viszont nem akartok túl későn érkezni a Kék Lagúnához. Minél korábban, annál jobb. A Kék Lagúnák a turisták tömeges érkezése előtt az igazán különleges élmény, plusz a helyek aki kapja marja alapon kerülnek kiosztásra, így az elsők biztosítják majd be maguknak a legjobb helyeket.
A hajó kapitánya általában úgy ismeri a helyet, mint a tenyerét. Érdemes kikérni a tanácsát, hátha tud mutatni egyedi helyeket Comino körül, amik csak ilyen módon érhetők el…A legtöbb ilyen hajó/vitorlás/yacht egészen jól felszerelt. Frigó, konyha… De van, ahol megszervezik az étkezést is nektek. Kérdezzétek a kapitányt a lehetőségekkel kapcsolatban.

Tisztázzátok, hogy mi van az árban. Itt nem csak a kajára, hanem elsősorban a skipper/személyzet, illetve az üzemanyagra gondolok. A legtöbb ilyen egész napos túra 400-700 euróba kerül. Nyilván az is egy fontos paraméter, hogy mekkora a hajó, hányan férnek el rajta…

Segíts, hogy segíthessünk!
Ha tetszettek a cikk, jutalmazz meg minket egy lájkkal, megosztással a Facebook-on, vagy a Twitteren. A megosztások arra motiválják a kereső-algoritmusokat, hogy jobb helyezést adjanak ennek az oldalnak…
(Kattitnts a bal alsó sarok alatt található “f” , vagy madárka ikonra)

Nagyon szépen köszönjük!