Málta Titkai Képek, videók, titkok, információk...
Valletta látnivalói

Lascaris War Rooms

lascaris-0002

Amikor az Felső Barrakka Kerteknél várod a déli ágyúlövést, nem is biztos hogy sejted, mi van azon ágyúk alatt a mélyben. Egykoron titkos II. világháborús szobák, alagutak. Dwight Eisenhower (a háborút követően az USA 34. elnöke) és Bernard Montgomery például ezekben a szobákban szervezte meg és vezényelte le az Európa sorsát eldöntő Szicília elleni támadást, az Operation Husky-t.

Mielőtt folytatnánk, hadd említsük meg, hogy Eisenhower Husky nevű jeepje (mellyel nem csak ő furikázott Máltán, hanem az akkori amerikai elnök, Franklin D. Roosevelt is 1943-as látogatása során) megtekinthető Vallettaban, a St Elmo várban otthont kapó máltai háborús múzeumban…

A Lascaris bunkerrendszert 194O-ben kezdték építeni és 1943-1977 között volt használatban. A második világháború után a NATO parancsnoksága alá került. (Málta a hetvenes években kilépett a NATO-ból, de a szervezet és Málta mai napig együttműködnek egymással.)

Naponta 2-3 alkalommal a személyzet (felár nélkül) körbevezeti és remek információkkal látja el a látogatokat. Felkészültek, udvariasak, bármit kérdezhetünk tőlük.  Ha nem kérünk idegenvezetést, simán körbenézhetünk, vagy kérhetünk elektronikus idegenvezetőt. Ez utóbbi többnyelvű, de sajnos a magyar nincs az opciók között.

TIPP: Ha nem akarsz túl sokat várni az idegenvezetőre, 12:2O körül érkezz.

A bunkerrendszer két irányból közelíthető meg. Az egyik opció a főbuszállomás B szakaszának végén (lásd az alábbi videó), a másik bejárat pedig a Saluting Battery-től lefelé lépcsőzve található. Ez utóbbihoz instrukciókat is kaphatunk az Saluting Battery eladópultjánál.

Az állandó nyitvatartási időt megfertőzte a vírus, az azonban elmondható, hogy vasárnap “békeidőben” sincsenek nyitva, illetve covid idején csütörtöktől szombatig várják a közönséget. Normál időben vasárnapot kivéve mindig nyitva vannak 1O és 16 óra között.

A belépő 13 euró, 15 év alatt 6 euró, de 26 euróért családi jegy is kapható.

Ezeket az információkat kezeld fenntartással. Minden változhat. Érkezés előtt érdemes felkeresni a hivatalos honlapot: www.lascariswarrooms.com

Segíts, hogy segíthessünk!
Ha tetszettek a cikk, jutalmazz meg minket egy lájkkal, megosztással a Facebook-on, vagy a Twitteren. A megosztások arra motiválják a kereső-algoritmusokat, hogy jobb helyezést adjanak ennek az oldalnak…
(Kattitnts a bal alsó sarok alatt található “f” , vagy madárka ikonra)

Nagyon szépen köszönjük!