Málta Titkai Képek, videók, titkok, információk...
Valletta látnivalói

Királyi Operaház

royal

Royal Opera House

Vallettaban, közvetlenül a parlament után találjuk az egykori Királyi Operaház romjait. Ha csak egy rövid pillantást vetünk oszlopokra, valahol belül érezzük, hogy itt valamikor egy különleges épület állt. Kicsit furcsa is a régi romokat és az ultramodern parlamentet így, egymás mellett látni.

Az eredeti konstrukciót 1866-ban Edward Middleton Barry tervei alapján építették. Az akkori operaház 1300 vendégnek tudott helyt adni és megépültét követően hatalmas lökést adott a máltai kultúrának.Sajnos a csodálatos, luxus-kivitelezésű belterekkel ellátott épületnek nem sokáig tudott örülni a közönség. Hat évvel a megnyitót követően az operaház leégett és a teljes beltér a tűz martalékává vált.

1877-ben szerényebb kivitelben újjáélesztették az operaházat, és bár pompája messze elmaradt Barry eredeti alkotásától, a kultúrára szomjazó helyi lakosság évtizedeken át csodás performanszoknak lehetett szem- és fültanúja a ház falai között.

1942-ben a Luftwaffe egyik bombázása során szinte a földdel tette egyenlővé. Csupán a terasz és néhány oszlop maradt egyben.
A második világháborút követően több alkalommal megpróbálkoztak az újjáépítéssel, ám az alapkő-letétel és a hangzatos politikai ígéreteken túl nem került sor a tervek realizálására.

Mára az emberek Valletta látképének szerves részeként tekintenek a romokra és a kezdetben intenzív, újjáépítésre tett kísérletek is szép lassan elhalványultak. A romok oszlopai között fedetlen színházat alakítottak ki, ahol időről-időre koncertek és egyéb kulturális rendezvények kapnak helyet.

Segíts, hogy segíthessünk!
Ha tetszettek a cikk, jutalmazz meg minket egy lájkkal, megosztással a Facebook-on, vagy a Twitteren. A megosztások arra motiválják a kereső-algoritmusokat, hogy jobb helyezést adjanak ennek az oldalnak…
(Kattitnts a bal alsó sarok alatt található “f” , vagy madárka ikonra)

Nagyon szépen köszönjük!