Málta Titkai Képek, videók, titkok, információk...
Általános tudnivalók

Málta Időjárása

gozo-meteo-average-weather-weekly

Málta éghajlata mediterrán, ez forró, hosszú, száraz nyarat; rövid, enyhe, de csapadékban gazdag telet eredményezhet. Az ősz és a tavasz néhol esős, de zömében napsütéses. Éghajlata leginkább Dél-Olaszországra, Ciprusira vagy Dél-Görögországra emlékeztet. A csapadék 80% -a október és március között hullik le, ez kb. 620 mm. Június, július és augusztus során az esőre túl nagy az esély. Megtörténhet, de a hatoslottó esélyesebb…

Sokéves átlaghőmérsékletek nappal, illetve éjszakaTélen (Január, február és március) azért a magas páratartalom és egy esetlegesen hűvösebb nap során azért könnyen fázni fogunk… főleg, ha egy olyan szállást fogunk ki, ahol nincs fűtés. Apropó hőszigetelés… na, az ismeretlen fogalom az újkori máltai építészetben… Csípős az az éjjeli 10-15 fok is, ha a szobában is annyi van. 🙂

Az évi átlaghőmérséklet 19ºC , a fagy fogalma ismeretlen a szigeten. Novembertől márciusig a szelek erősebbek és gyakoriak. A páratartalom viszonylag magas, csak nyáron süllyedhet 50% alá, télen viszont inkább 80%.

Azért azt megállapíthatjuk, hogy télen Málta napsütés és nyugodt idő esetén gyönyörű. A csapadék zöldbe borítja a szigetet, márciusban pedig virágzik Gozo és Comino. Ha tudunk programot szervezni magunknak néhány esős napra is (műzeumok, mozi, a szálloda medencéje, stb…), akkor napsütés idején túrázni, várost nézni fantasztikus élmény lehet. (nem utolsósorban szignifikánsan olcsóbb, mint nyáron).

A következő videót február elején vettük fel (mielőtt elindítanánk a videót, emlékezzünk arról, hogyan néz ki a tél Magyarországon ebben a hónapban)…Nyáron

A nyár hosszú, forró és száraz. A bokrokat kiégeti a nap és sárgás-barnába borul a táj…
Július és augusztus a legmelegebb nyári hónapok, ekkor a nappali hőmérséklet 30ºC felett van, néha 35ºC fölé kúszik a hőmérő higanyszála. Szerencsére a páratartalom a téli időszakhoz képest alacsony és a fújdogáló szél tompít valamelyest a hatáson.
A legdurvább talán szeptember. Még meleg van, de a páratartalom az egekben…

Az eddig mért legmagasabb hőmérsékletet 99-ben mérték. 44 fok volt árnyékban.

Azért a nyarat illetően, a napágy alatt, hideg italt iszogatva, néha megmártózva a tengerben, elviselhető. 🙂 A buszmegállóban várva a buszt viszont kellemetlen.

A tengervíz hőmérséklete

A tengervíz várható hőmérséklete a sokéves átlag alapján…

A mélyponton, februárban 14-16 fokos a víz, míg augusztusban 25-27ºC
A személyes véleményem, hogy aki januártól május elejéig bemerészkedik a tengerbe, az… elég bátor… Ez az időszak biztos nem fürdésre való. Novemberben még lazán lehet fürdeni.