Málta Titkai Képek, videók, titkok, információk...
01ECB_Shooting2018_series_1068_fan_5_10_20_50_100_200EUR

Fizetőeszköz:
A hivatalos máltai fizetőeszköz az euró. Bármilyen euró. Igen, otthon is válthatod és hozhatod…

Kártyahasználat:
A nagyobb boltokban elfogadják, a kisebbekben nem feltétlenül (vannak helyek, ahol 10 euró alatt egyszerűen megtagadják, sok helyen pedig nincs. Ez utóbbi oka részben a készpénzhez való ragaszkodás, másfelől pedig a helyi bank viszonylag magas kezelési költsége.
Amikor bemész egy gyógyszertárba, akkor azért elvárnád, hogy legyen kártyaolvasó. Ez nem minden esetben van így.
Ha pedig autót bérelsz, és tankolni szeretnél… Na ott a legtöbb helyen a kártyád csak jégkaparónak lenne jó… Máltán viszont még fagyok sincsenek… (aprópó, a máltai időjárásról bővebben itt)
Az ATM-ekből általában 5 euró fejében vehetsz fel pénzt idegen bankból, ha viszont van például Revolut kártyád, mind az HSBC, mind a BOV automatáiból ingyen vehetsz fel készpénzt (természetesen a revolut csomagodtól függő limit fontos tényező).
Az ATM-ek nem adnak ki 50 eurósnál nagyobb címletet.
A buszokon 2021-től kezdve van kártyaolvasó, viszont nem állítanám, hogy az esetek 100%-ában működni is fognak.

Tanácsok a készpénz-használathoz:
A fentiekből már érezheted, hogy azért egészséges egy bizonyos mértékű készpénzzel érkezni. A csónakos hajóutak esetén (például a Blue Grotto körül) én még eddig mindig sikertelenül próbálkoztam kártyával.
Mindig legyen csörgős pénzünk. Ha a buszon készpénzben szeretnénk fizetni covid idején nem ad vissza a sofőr, sőt, 10 eurós címlet felett normál időben sem fogunk utazni (bővebben a buszokról itt). A buszsofőr nem bank. 🙂
50 eurós címletek felett sehol sem leszel népszerű. Ha teheted, ne hozz nagy címleteket Máltára.
Bár sokunkat a következő dolog nem fenyeget, mégis megemlítjük: Általános EU-s szabály, hogy ne járkálj 10.000 eurónál több készpénzzel. Ha mégis, azt érkezéskor be kell jelenteni a reptéren.