Málta Titkai Képek, videók, titkok, információk...
Valletta látnivalói

Szent János Székesegyház

co-cathedral1

A Szent János Székesegyház, vagy Szent János Társ-katedrális (Saint Johns Co-Cathedral) a barokk művészet és építészet gyöngyszeme. Fontos máltai szentély és istentiszteleti hely. A templom belsejét az európai barokk építészet egyik legszebb példájaként tartják számon. Magyar embertől már hallottam olyan véleményt, hogy itt azért egy kicsit túltolták a díszítést, ám akárhogy is van, akkor is látni kell, ha távol áll tőled a vallás minden formája. Több helyen nem csupán arany festékkel dolgoztak, hanem valódi arannyal…


A történelem szó szerint ott hever a lábunk előtt. A legtöbb nagymestert itt temették el. A sokak által méltán csodált műalkotást, a Caravaggio által elkészített Szent János lefejezése c. freskót is itt csodálhatjuk meg. 

A belépőt nem tudjuk hogyan, de 10 év leforgása alatt sikerült 6-ról 15 euróra feltornázniuk. Ennek ellenére turistaidény alatt masszív sorok állnak a bejárat előtt. 
60 év felett, illetve a diákoknak 50% kedvezmény jár. 
12 éves kor alatt a belépés – amennyiben a gyerekeket felnőtt kíséri -, díjtalan. Az ár tartalmaz egy nyolcnyelvű digitális idegenvezetőt is… Sajnos a magyar nincs az említett nyolc nyelv között. 


Fényképezni vaku nélkül engedélyezett, az állvány használata viszont tilos. 

Tűsarkú cipőben nem engednek be, viszont ha ezt a szabályt mégis elfelejtené valaki, 2 euróért adnak egy vászon csoszogót. 

Ha nem adjuk le a hátitáskánkat, a hasunkon kell hordoznunk, hogy nehogy véletlenül leüssük a díszítést a falról.


Végezetül a nyitvatartásról:
Nem szeretnénk senkit félretájékoztatni, mostanában folyamatosan változtatnak rajta. Javasoljuk, hogy a hivatalos oldalon nézzétek meg az aktuálisan érvényes időintervallumokat.  
A katedrálisban normál miseidőben nincs látogatás. Viszont ha hívő vagy és nem érdekel Caravaggio festménye, nem akarod a templomot bejárni, akkor nincs akadálya annak, hogy részt vegyél a rendszeresen megtartott misén. Ez természetesen ingyenes.

Még egy fontos dolog: Nézzétek meg a videókat, mert ott derül ki, merre van a bejárat mert nem feltétlenül egyértelmű.