Málta Titkai Képek, videók, titkok, információk...
hajo-0003-2

(Popeye Village – Anchor Bay)

A Popeye 1980-ban bemutatott amerikai zenés családi film, amely a Popeye, a tengerész című rajzfilmsorozat alapján készült.

Mellieha közelében, az Anchor Bay-ben található egyedülálló filmes látványosság, a Popeye falu. A falu a Popeye című filmhez készült díszletfalu, mely az 1980-as, Robin Williams címszereplésével forgatott film helyszínéül szolgált. Kunyhói kanadai és holland faanyagból épültek 1979-ben. Az építés során bődületes mennyiségű fa és festék került felhasználásra.

Eredetileg a terv az volt, hogy a forgatást követően elbontják a díszletet, de a máltaiak és az arra járó turisták nagy örömére meghagyták azt az utókornak. Azóta is ez Málta egyik legnépszerűbb látnivalója.

A gyerekek számára a hét minden napján animátorok idézik fel a film egyes jeleneteit. Popeye és Oliva gyakorlatilag ott sétál a kicsik között. Énekelnek, táncolnak, előadnak és közös fotóra is van lehetőség. A “színészek” munkája mellett filmvetítések, valamint a gyerekeknek animációk vetítése teszi még színesebbé, izgalmasabbá a látogatást.

1980 óta a díszletfaluban kétszer is tűzvész pusztított, de a helyiek a leégett részeket mindkét alkalommal újjáépítették.

A falu állagmegóvó karbantartása meglehetősen nagy anyagi ráfordítást igényel. A sós víz és a párás levegő teszi a dolgát, a fa minden évben issza a festéket… de a máltaiak 40+ éve kitartóak…

A belépő életkortól és szezontól függően 12-18 euró között mozog. Ez első ránézésre nem feltétlen tűnik olcsónak, ám a nyári szezon idején az előadások, vetítések, a strand, a felfújt élmény-csúzdák és a napágyak használata is benne van árban. (Egy ajándék popcorn és egy képeslap is…)
A téli, csökkentett ár viszont szerény véleményünk szerint kissé borsos annak fényében, hogy a szolgáltatások egy tekintélyes hányada kiesik a kínálatból…

Ha csak meg szeretnénk nézni a falut kívülről, nincs semmilyen akadálya és természetesen ingyenes. Viszont ha már kifizetjük a belépőt, a látogatást célszerű strandolással egybekötni. Így a gyerek(ek) is tovább élvezi(k) a környezetet.

Túl a falu strandján, az Anchor Bay-ben van egy betonos fürdőhely is. A tervezők eredetileg egy beton-stéget szerettek volna készíteni, ám nem sokkal a megvalósulást követően a tenger jelezte, hogy erősebb.
Furcsa egy hely, de valahogy illik a környezetbe. 🙂

Közlekedés:
Szezon idején a 101-es busz érkezik óránként egyszer. A mi tapasztalatunk az, hogy a 101-es busz néha levágja ezt az utat, ha már késésben van. Szerencsére mindössze 15-20 perc könnyű séta a Ghadira Bay-től…
Autóval a jegypénztár előtti parkolóban díjmentesen parkolhatunk.

Segíts, hogy segíthessünk!
Ha tetszettek a cikk, jutalmazz meg minket egy lájkkal, megosztással a Facebook-on, vagy a Twitteren. A megosztások arra motiválják a kereső-algoritmusokat, hogy jobb helyezést adjanak ennek az oldalnak…
(Kattitnts a bal alsó sarok alatt található “f” , vagy madárka ikonra)

Nagyon szépen köszönjük!