Málta Titkai Képek, videók, titkok, információk...
A vidék látnivalói

A Máltai Nagy Fal

bingemma

Kevesen tudnak róla, hogy Máltának is van egy saját „Kínai Nagy Fala”. Bár adódna a Máltai Nagy Fal elnevezés, a térképen Viktória Vonalakként (Victoria Lines) hivatkoznak rá.  

A 12 km hosszú, az egész országot keresztben átszelő fal egy része mára már az enyészeté, bizonyos szakaszait le is bontották, ám sok helyen még ma is járható, ma is élvezhető az általa nyújtott kilátás. Nyomvonalát a természet jelölte ki: Az egész fal egy Málta szigetét átszelő stratégiailag fontos törésvonal mentén épült.

Néhány szegmensét megpróbálják felújítani, más részei pedig mára az UNESCO Világörökség részét képezik.

A Viktória Vonalakról turistaként azért nem nagyon hallunk, mert a legjobb állapotban fennmaradt részei igen félreeső helyen találhatóak…Akadnak olyan pontjai, melyek tényleg a Kínai Nagyfal miniatűr változatát idézik. Két szakaszt emelnék ki: Az egyik a Gharghur közelében található Top of the World (A Világ Teteje), a másik pedig Bingemma közelében található (4,5,6). Gyakorlatilag mindkét esetben a Viktória Vonalak végső szakaszairól beszélünk. Ez mellett könnyen elérhető a Mosta határában elhelyezkedő rész (Targa Battery), bár ez kevésbé látványos és nem is nagyon emlékeztet semmilyen nagy falra, inkább csupán egy fal mellé épített parkra.A Viktória Vonalak története mindössze alig 150 évre vezethető vissza. A britek a 19-ik század végén abból a célból építették, hogy fizikai védelmet biztosítsanak egy esetleges északról érkező támadás ellenében.Érdemes meglátogatni? Azoknak ajánljuk, akik másodszor járnak Máltán, vagy azoknak, akik a téli időben szeretnének az alábbi videón látható terület közelében túrázni. Bár a felvételen nem nagyon látszik maga a fal (csak az utolsó snitten), a teljes anyag a Viktoria Vonalak bingemmai szakaszának 500 méteres körzetén belül került rögzítésre: