Málta Titkai Képek, videók, titkok, információk...
Gozo

Dwejra

defaultdefault

Dwejra magyarul annyit tesz: “Légy óvatos.”
Dwejra nem egy település… úgy fogalmaznék inkább, hogy a látnivalók sűrű halmaza. Tulajdonképpen 2017-ig ez volt az a hely Gozo-n, amire rámondhattuk, hogy ha nem jártál Dwejra-n, nem jártál Gozo-n. (Megjegyzem, én még most is így tartom).

2017. Március 8-án hajnalban a máltai turizmus szempontjából nemzeti katasztrófaként élte meg az ország, hogy összeomlott az anno minden máltai gyűjtő-képeslapon szereplő Azúr Ablak (Azure Window). Tudták, hogy össze fog omlani, de a legpesszimistább kutatók is legalább évtizedekben gondolkodtak. Persze a máltaiak ebből is viccet csináltak, és mivel ezt a politikailag inkorrekt, hímsoviniszta szólást a máltai tanárnőmtől hallottam először, így szíves engedelmetekkel idézném:
“Az Azúr Ablak összeomlása isten ajándéka a nők számára nőnap alkalmából… Mától kezdve egy ablakkal kevesebbet kell pucolnunk.”

Az Ablak valóban egy csoda volt. Még a Trónok Harca legelső részében, Daenerys és Kahl Drogo esküvőjében is szerepelt. (Ha a többi máltai Trónok Harca helyszínt is szeretnéd meglátogatni, kattints ide)


Az Azúr Ablak már a múlt. A maradványait is csak búvárok láthatják. Viszont akad azért Dwejrán látnivaló, program bőven…

1.) Naplemente
A különleges partmenti sziklákon felgyülemlő víz tükröződésében az egyik legcsodálatosabb naplemente-élményben lehet itt részed.

Foto: Neil Bugeja

2.) A Kék Lyuk
Szinte az imént említett Azúr Ablak lábánál található egy különleges mikro-strand, a Blue Hole. Extrém mély búvárparadicsom. Külön cikket és videót szenteltünk neki.

3.) Belső Tenger
150 méterrel odébb egy másik természeti csoda, a Belső Tenger. Ez is kapott egy cikket.

4.) Csónakázás
A Belső Tengerből induló csónakokkal kijuthatunk az egykori Azúr Ablak fölé.

5.) Dwejra Torony
A történelmi jelentőségű őrtorony nemrég nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A belépés ingyenes, de nem tudok pontos nyitvatartási időt mondani, mivel akkor van nyitva, amikor nyitva van. 🙂

Közlekedés:
A 311-es Dwejra és Victoria között közlekedő busz óránként érkezik.
Autoval ingyenesen parkolhatunk.