Málta Titkai Képek, videók, titkok, információk...
Valletta látnivalói

Ostromharang – emlékmű

maltatitkai-0368

(Siege Bell War Memorial)

Az Alsó Barraka Kertek teraszával szemben, Valletta legkeletibb pontjánál találjuk ezt a 1992-ben leleplezett emlékművet. 

A 10 oszlopon álló harangtorony annak a 7000 civil és katonai áldozatnak állít emléket, akik 1940-1942 között vesztették életüket Málta bombázása során. 

Miután Olaszország háborúba lépett Franciaországgal és Nagybritanniával, 24 órán belül megtámadta az Európa és Afrika között elterülő kulcsfontosságú kis országot, Máltát. Rögtön az első napon 142 bombát dobtak a szigetre. 
A három év alatt mintegy 3000-nyi légitámadást elszenvedő Málta a II. Világháború leghevesebben bombázott területévé vált. Akárcsak a török időkben a Nagy Ostrom idején, a 40-es évek elején is a támadások gyújtópontjában pont ez a terület, Valletta és a stratégiai fontosságú Grand Harbour (Nagy Kikötő) állt.  

A harang az Alsó Barrakka Kertek teraszáról nézve

1942 áprilisában VI. György brit uralkodó a legnagyobb rangú elismerést, a György Keresztet adományozta Máltának a civil lakosság bátor, végsőkig kitartó és hősies ellenállásának elismeréséért. (Magát a keresztet a St Elmo várában található Háborús Múzeumban tekinthetitek meg, szimbólumként pedig magán a hivatalos máltai zászló bal felső sarkában). 

Ötven évre rá, 1992-ben II. Erzsébet leplezte le a Grand Harbour csodás kilátása felett őrködő harangtornyot és a mellette található Ismeretlen Katona bronz szobrát. A szobor mindazon 7000 áldozatot hivatott szimbolizálni, akik életüket vesztették Málta II. világháborús ostromában.

A Harangtorony látogatását érdemes az Alsó Barrakka Kertek látogatásával összekötni. 

A Harangtorony egy remek kiindulópontja lehet egy kevésbé ismert partmenti sétaösvény felfedezésének, mely egészen a Hullámtörő gátig vezet minket… De ez már egy másik bejegyzés, egy másik Máltai felfedezni való…

FONTOS: A harang minden délben megszólal, így nem túl egészséges közvetlen alatta tartózkodni 12 órakor…    

Az alábbi Grand Harbour-ról szóló drónvideó 5. percétől (nagyjából a közepétől) láthatjuk a Harangtornyot, az Alsó Barrakka Kertet, a tengerparti Bádogvárost, és a végső célt, a St Elmo vár alatti Hullámtörő Gátat.   

Grand Harbour / Valletta / Három Város drón videó