Málta Titkai Képek, videók, titkok, információk...

Egy múltidéző időutazás… A Csendes Város, ahova mindenki visszatér… 


Mdina, vagy más néven a Csendes Város, vagy találóbb nevén Nemes Város, Málta egykori fővárosa. Története több mint 4000 évre nyúlik vissza… A kőfalak által oltalmazott város stratégiai helyen, egy dombtetőn helyezkedik el, ahonnan fél Málta és az azt átölelő tenger megcsodálható (és megfigyelhető).  Ha szeretted Dubrovnikot, vagy Korculát, ezt is szeretni fogod. Picinyke szűk utcácskái, barokk stílusjegyekkel formált épületei mindenkit megérintenek… (még a Game Of Thrones alkotóit is… de erről majd később…) 


Nem egy időigényes mutatvány népszámlálást tartani, a települést 243 személy lakja. Könnyen bejárható, az alapterülete is mindössze 0.9km2, ennek ellenére – hidd el – elég sok időt fogsz itt tölteni…  Csak a helyiek hajthatnak be autóval és a lovaskocsik (ez utóbbiról készült is egy beteg videó. Lasd alul), így a forgalom nem fog különösen zavarni titeket séta közben…

Egy rövid kitérő erejéig fontos megemlítenem az Mdina köré épülő Rabatot. Ez gyakorlatilag Mdinat egykoron kiszolgáló külterület. A turisták 90%-a méltánytalanul hanyagolja, ami óriási hiba, de erről bővebben itt…    Vissza Mdina, mit érdemes itt csinálni:

1.) Hagyjuk elveszni magunkat az ódon, középkori utcácskák között, csodáljuk meg a középkori/barokk építészetet. Szines ajtók, apró terek, díszes kilincsek, falon kúszó virágok…  

2.) Nézzünk le a vár faláról.    
A főkapuval átellenben kb. 800 méternyi sétát követően érkezünk meg a város túloldalára.

3.) Igyunk meg egy kávét a Fontanella Tea Garden-ben.
Nem, nem reklám. A hely nem szorul reklámra.  Tulajdonképpen szerencsések vagytok, ha jut hely a varfalra épült étterem teraszán… Csodás kilátás, finom kávé… A fenti video is erről a helyről indul. 

4.) Szent Pál Katedrális. 
A 17. században szintén barokk stílusban épült templom. Külsőre megfigyelhetitek, hogy a kéttornyú épületben elhelyezett órák közül csak az egyik jár jól… A legendák szerint ez azért van, hogy összezavarják az ördögöt… (A rosszmájúak szerint viszont a inkább a máltai karbantartási szokások köszönnek vissza a jelenségben.) 
A katedrális impresszív belseje kicsit (de nem sokkal) visszafogottabb, mint a Szent János Társ-katedrális Vallettában. 

5.) Menjetek börtönbe! 
Amint beléptek a főkapun, jobbra kéz felől egy kalodát lathattok. Miután készítettek egy előnyös fotót a párotokról, tegyetek egy kitérőt a Vihena Palota alatt húzódó börtön szűk falai között és „élvezzétek” a középkori tömlöc-hangulatot megidéző hangeffektusokat. 

A börtön bejárata... A kaloda ingyenesen használható, barát, barátnő, feleség, férj, anyós fotózására. :-)
A börtön bejárata… A kaloda ingyenesen használható, barát, barátnő, feleség, férj, anyós fotózására. 🙂

6.) Nutellával töltött Kanoli
Ha szerencsétek van, nyitva lesz a cukrász. Kóstoljátok meg a helyi édességeket.        

7.) Game of Thrones
Az első évad „nyárias” snittjeit túlnyomórészt Máltán vették fel, így kézenfekvő volt, hogy Mdina már csak a középkori jellege miatt is szerepelni fog a forgatás során… A GoT helyszínekről szóló bejegyzésben szereplő 10 lokáció közül három itt található. Elöljáróban annyit, hogy a főkapuhoz érkezésünk pillanatától kezdve 5 perc alatt megleljük mindhármat. 

8.) Hintó/lovaskocsi
Ha a pároddal érkezel, fontolj meg egy romantikus kocsikázást. Nagyjából erre számíthatsz.

9.) Barangolás a várfalak alatt
Egy 10 perces séta a zöldben, Mdina árnyékában.
A nemrég felújított kertek a főbejárat előtti híd alatt húzódnak, párhuzamosan a varfalakkal. A séta jutalma szintén egy hangulatos kilátó. A legkönnyebben az Mdina parkoló felől közelíthetjük meg.    
Az alábbi videó első 40 másodperce ezt a vár körüli kertet mutatja be teljes egészében (gyorsított sebességben).

10.)  Rabat
Rabat látogatását érdemes egybekötni Mdinai túránkkal… Már csak azért is, mert csupán a buszmegálló menti aszfaltút választja el Mdina-tól es egy csomó érdekességet tartogat…  

+1.) Esti séta
Mdina este is varázslatos és sejtelmes… Kevesebb turista, több mozgástér, más képek…