Málta Titkai Képek, videók, titkok, információk...
Valletta látnivalói

A Posta Múzeum

stamp

Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy 7 évnyi máltai tartózkodás alatt, hogy nem jártam ebben a múzeumban egyszer sem. Amikor betértem, akkor is úgy érkeztem, hogy “ugyan már, a Máltai Posta múzeuma… 15 perc és már itt sem vagyok…” … Gondoltam én…

Az egyik legnagyobb meglepetés volt számomra ez a hely! Fantasztikusan összeszedett, áttekinthető pici múzeum. Aki ezt kialakította, tudta mit csinált, értett a dolgához.

Az első máltai bélyeget 186O-ban adták ki. Természetesen megtekinthető a múzeumban, az ÖSSZES mái napig kiadott máltai bélyeggel egyetemben. Fontos kiemelni, hogy nem csak bélyeggyűjtőknek szól a kiállítás. A bélyegek egy tekintélyes hányadát ugyanis történelmi események kapcsán bocsátották ki, és mindezen történelmi eseményekről tájékozódhatunk. A bélyegek csupán a képek szerepék töltik be egy időutazásban, mely a máltai történelmet illusztrálja számunkra.

Az első emeletre a maga fizikai valójában egy komplett postahivatalt is átemeltek a múltból.


A második emeleten eredeti leveleken keresztül ismerkedhetünk meg Málta történelmével, a máltai postaszolgáltatás kialakulásával és modernizációs folyamataival. A postahivatal mindennapi életét és Máltai Posta történetét Richard Ellis videóval megtámogatott fotókiállítása eleveníti fel számunkra a ezernyolcszázas évektől kezdve…A kiállítás legfelső emeletén folyatódik, eredeti postaszolgálati motorkerékpárral, a gozoi postakocsival, a cominoi postaládával, stb…


Amikor vége felé közeledik a látogatásod, ne hagyd csak úgy el a múzeumot. Én általában rezisztens vagyok a múzeumi boltokra, szinte semmit nem tudnak eladni nekem, itt viszont megfogtak. Valami egészen különlegeset vásárolhatsz magadnak, a szűkebb családodnak, távolabbi rokonoknak, haveroknak:

TIPP: Megállapíthatjuk, hogy a képeslapküldés kezd kimenni a divatból. Kezünkben az okostelefon, elkészítjük a képet és gépiesen, fénypostával hazaküldjük a fotót a nagyinak, barátoknak, ismerősöknek… Egyet, vagy tucatnyit az ezerből…
Ebben a múzeumban viszont a helyszínen 5 perc leforgása alatt saját bélyeget tudsz készíttetni… Bármilyen (a jóízlés határain belül behatárolt) képet átküldhetsz nekik emailben és a Máltai Posta készít belőle egy hivatalosan felhasználható bélyeget, amit rányalhatsz a képeslapodra és hazaküldheted úgy, akárcsak anno 5-1O évvel ezelőtt szoktuk volt cselekedni azt.. A másik opció, hogy ott a helyszínen készítenek rólad egy fotót és II. Erzsébet helyett te szerepelsz majd a bélyegen.
Ezáltal nem csak te, de az általad képeslappal megtisztelt személy is részese lehet a felejthetetlen máltai nyaralásodnak.
Mekkora királyság ez! 🙂

Máltán az EU-ba küldött képeslapra 59 centbe kerül egy normál bélyeg. Itt 1O bélyeget fogsz kapni, 12.9O euróért, tehát az egyedi bélyeg nagyjából a normál bélyeg duplájába fog kerülni (2022 márciusában ennyibe került).
A művelet 5-1O percet vesz igénybe.


Maga a belépő 7 euró felnőtteknek, 3 euró gyerekeknek.

Végezetül, a nyitvatartást egy fotóval illusztrálnám: