Málta Titkai Képek, videók, titkok, információk...

Videos

GozoGozoi strandokStrandokVideók

Blue Hole (A Kék Lyuk)

A híres Blue Hole Európa 10 legjobb merülési desztinációja közé tartozik és Málta egyik legérdekesebb fürdőhelye.
A helyszín közvetlenül az 2017-ben összeomlott Azúr Ablak mellett található, Dwejrában, Gozó nyugati partján.

A mélykék víz ideális környezetet biztosít sokféle hal és más tengeri élővilág számára. A Kék Lyuk valójában egy fedetlen barlang, egy 60 méter mély kürtő, ahol a víz alatti fény játéka lélegzet-elállító környezetet formál. Rögtön a kürtő mellett Azúr Ablak aláhullott sziklatömbjei hatalmas játszóteret hoztak létre a búvárok számára….

Ahogy a videón is láthatjátok, a hely nem csak a búvároknak jelent boldogságot. Nyugodt időben, nyugodt tenger mellett az egyik legkülönlegesebb fürdőző, illetve strandolási élményt tudja nyújtani ez a formáció. Az árnyékba vonulással sem lesz gondunk. Idővel a megközeltésről is lesz videó. Addig is, az alábbi képeken látható, merre kell menni. Az első fotót közvetlen a Blue Hole strandot fémjelző tábla mellől fényképeztem.

TIPP: A lyukat körülölelő sziklák miatt erősen ajánlott az úgynevezett úszócipő használata. Már érkezéskor, az utolsó méterek alkalmával fel tudunk vele oldani egy dilemmát: Nem tudunk mezítláb érkezni, azonban fennáll az esélye annak, hogy véletlenül belelépünk a videó elején látható vízbe. (első 15 másodperc)

Azt nem tudom, hogy Deanerys és Drogo csobbant-e itt a lagzijuk után, de a videón pontosan kivehető (az 1:24-től induló snitten) az innen 50 méterrel fekvő sorozat-béli esküvő helyszíne.

A másik érdekesség (ahol egyébként szintén megfürödhetünk) a rövid – talán 150-200 méternyi – sétára található Belső Tenger, ahonnan egy barlangon át (4-5 euróért) kicsónakázhatunk közvetlenül az egykori Azúr Ablak romjai fölé… De ez már egy másik történet…

Ha érdekel a környék többi látnivalója, olvasd el a Dwejra-ról szóló cikkünket.

Segíts, hogy segíthessünk!
Ha tetszettek a cikk, jutalmazz meg minket egy lájkkal, megosztással a Facebook-on, vagy a Twitteren. A megosztások arra motiválják a kereső-algoritmusokat, hogy jobb helyezést adjanak ennek az oldalnak…
(Kattitnts a bal alsó sarok alatt található “f” , vagy madárka ikonra)

Nagyon szépen köszönjük!

A vidék látnivalói

Mdina

Egy múltidéző időutazás… A Csendes Város, ahova mindenki visszatér… 


Mdina, vagy más néven a Csendes Város, vagy találóbb nevén Nemes Város, Málta egykori fővárosa. Története több mint 4000 évre nyúlik vissza… A kőfalak által oltalmazott város stratégiai helyen, egy dombtetőn helyezkedik el, ahonnan fél Málta és az azt átölelő tenger megcsodálható (és megfigyelhető).  Ha szeretted Dubrovnikot, vagy Korculát, ezt is szeretni fogod. Picinyke szűk utcácskái, barokk stílusjegyekkel formált épületei mindenkit megérintenek… (még a Game Of Thrones alkotóit is… de erről majd később…) 


Nem egy időigényes mutatvány népszámlálást tartani, a települést 243 személy lakja. Könnyen bejárható, az alapterülete is mindössze 0.9km2, ennek ellenére – hidd el – elég sok időt fogsz itt tölteni…  Csak a helyiek hajthatnak be autóval és a lovaskocsik (ez utóbbiról készült is egy beteg videó. Lasd alul), így a forgalom nem fog különösen zavarni titeket séta közben…

Egy rövid kitérő erejéig fontos megemlítenem az Mdina köré épülő Rabatot. Ez gyakorlatilag Mdinat egykoron kiszolgáló külterület. A turisták 90%-a méltánytalanul hanyagolja, ami óriási hiba, de erről bővebben itt…    Vissza Mdina, mit érdemes itt csinálni:

1.) Hagyjuk elveszni magunkat az ódon, középkori utcácskák között, csodáljuk meg a középkori/barokk építészetet. Szines ajtók, apró terek, díszes kilincsek, falon kúszó virágok…  

2.) Nézzünk le a vár faláról.    
A főkapuval átellenben kb. 800 méternyi sétát követően érkezünk meg a város túloldalára.

3.) Igyunk meg egy kávét a Fontanella Tea Garden-ben.
Nem, nem reklám. A hely nem szorul reklámra.  Tulajdonképpen szerencsések vagytok, ha jut hely a varfalra épült étterem teraszán… Csodás kilátás, finom kávé… A fenti video is erről a helyről indul. 

4.) Szent Pál Katedrális. 
A 17. században szintén barokk stílusban épült templom. Külsőre megfigyelhetitek, hogy a kéttornyú épületben elhelyezett órák közül csak az egyik jár jól… A legendák szerint ez azért van, hogy összezavarják az ördögöt… (A rosszmájúak szerint viszont a inkább a máltai karbantartási szokások köszönnek vissza a jelenségben.) 
A katedrális impresszív belseje kicsit (de nem sokkal) visszafogottabb, mint a Szent János Társ-katedrális Vallettában. 

5.) Menjetek börtönbe! 
Amint beléptek a főkapun, jobbra kéz felől egy kalodát lathattok. Miután készítettek egy előnyös fotót a párotokról, tegyetek egy kitérőt a Vihena Palota alatt húzódó börtön szűk falai között és „élvezzétek” a középkori tömlöc-hangulatot megidéző hangeffektusokat. 

A börtön bejárata... A kaloda ingyenesen használható, barát, barátnő, feleség, férj, anyós fotózására. :-)
A börtön bejárata… A kaloda ingyenesen használható, barát, barátnő, feleség, férj, anyós fotózására. 🙂

6.) Nutellával töltött Kanoli
Ha szerencsétek van, nyitva lesz a cukrász. Kóstoljátok meg a helyi édességeket.        

7.) Game of Thrones
Az első évad „nyárias” snittjeit túlnyomórészt Máltán vették fel, így kézenfekvő volt, hogy Mdina már csak a középkori jellege miatt is szerepelni fog a forgatás során… A GoT helyszínekről szóló bejegyzésben szereplő 10 lokáció közül három itt található. Elöljáróban annyit, hogy a főkapuhoz érkezésünk pillanatától kezdve 5 perc alatt megleljük mindhármat. 

8.) Hintó/lovaskocsi
Ha a pároddal érkezel, fontolj meg egy romantikus kocsikázást. Nagyjából erre számíthatsz.

9.) Barangolás a várfalak alatt
Egy 10 perces séta a zöldben, Mdina árnyékában.
A nemrég felújított kertek a főbejárat előtti híd alatt húzódnak, párhuzamosan a varfalakkal. A séta jutalma szintén egy hangulatos kilátó. A legkönnyebben az Mdina parkoló felől közelíthetjük meg.    
Az alábbi videó első 40 másodperce ezt a vár körüli kertet mutatja be teljes egészében (gyorsított sebességben).

10.)  Rabat
Rabat látogatását érdemes egybekötni Mdinai túránkkal… Már csak azért is, mert csupán a buszmegálló menti aszfaltút választja el Mdina-tól es egy csomó érdekességet tartogat…  

+1.) Esti séta
Mdina este is varázslatos és sejtelmes… Kevesebb turista, több mozgástér, más képek…

Közlekedés

Komp: Valletta-Sliema


Általában elmondható, hogy a komp félóránként közlekedik. A busszal ellentétben ezek az esetek többségében pontosan indulnak és elkerülik a Sliema-Valletta közti dugókat.
X:15 és X:45 – kor indul Sliemából
X:00 és X:30 – kor indul Vallettából.
Rossz idő esetén a komp nem közlekedik (de kinek is van kedve rossz időben kompozgatni 🙂 )

A teljes utazás hossza 5-6 perc.

Jegyek: A jegyeket készpénzért megvásárolhatjátok a helyszínen.

– Nappali jegy – egy irányban: 1.5 euró
– Nappali jegy – retúr:  2.8 euró
– Éjszakai jegy – egy irányban: 1.75 euró
– Éjszakai jegy – retúr:  3.3 euró
(Csak a nyári szezon idején van éjszakai járat. Télen 19:30-kor leáll a szolgáltatás.)

– Időseknek (60+) és gyermek jegy – egy irányba: 0.50 euró
– Időseknek (60+) és gyermek jegy – retúr: 0.90 euró

Ha valamilyen oknál fogva szükségünk lehhe egy heti bérletre, azt mindössze 10 euró ellenében megkaphatjuk.


A fenti információk 2021 októberében biztosan érvényesek, de a biztonság kedvéért vesd össze az üzemeltető oldalán található aktuális információkkal.


Tipp 1: Ne dobjuk el a jegyet!
A Three Cities és a Sliema komp nem ugyanabba a vallettai kikötőbe érkezik, de mindkét helyszínen vár ránk egy ingyenes busz, mely összeköti a két kikötőt.
Ha Sliemából egyenesen a Három Városba (és fordítva) szeretnénk utazni, használjuk ezeket az összekötő kisbuszokat.

Észak-Málta strandjaiStrandokVideók

Ghadira (Mellieha) Bay

Málta legnagyobb homokos strandja Mellieha város alatt.
Kellemes, lassan mélyülő, gyermekbarát strand, gyengén úszó felnőtteknek is ideális, ám könnyű elérhetősége miatt augusztusban erős tömegre kell számítanunk. Talán kijelenthető, hogy a legnépszerűbb strand Máltán.


Az egybefüggő homokos partot egy rövid köves partszakasz szeli ketté. Az északi szárny szélesebb, de valamiért a déli, kisebb/keskenyebb part a népszerűbb. Talán ezért is van ez utóbbira telepítve a vízimentők tornya és a különböző vízi sportok (kajak, jetski, stb) standja is. Az éttermek is erre a környékre koncentrálódnak.  

A fenti videóval tehettek egy virtuális sétát a part mentén, az alábbi videón pedig madártávlatból csodálhatjátok meg a gyönyörű Ghadira (kiejtve Adira) bay-t…
Visszatérve az első videóhoz: A felvétel 2020 májusában készült, bőven a nyár megérkezte előtt. A reptér le volt zárva, egyetlenegy turista sincs a felvételeken. Ebből lehet következtetni arra, mire utaltam akkor, amikor normál idők augusztusát említettem… 🙂

Az Ghadira Bay – Végigsétálunk az egész parton

Mivel árnyék nemigen van, ezért sokan kénytelenek lesznek napágyat bérelni.
A 2 napágy + ernyő kombó 15 euró körül mozgott 2021-es szezonban.

Az Ghadira Bay déli csücskétől csupán 1km-nyi sétára található a híres Popeye Falu. Gyerekekkel kiváló program az is és a belépő feljogosít az ottani fürdőzésre is…


Busszal:
Mivel ez a part közvetlenül a Gozo-ra vezető úthálózat gerince mellett helyezkedik el, rengeteg busz áll meg.

X1 – a reptérről
41, 42, 49, 250 – Vallettából
222 – Sliemából  
221 – Bugibbából
101 – Mgarrból
Ezek mindegyike (leszámítva a 250-est és a 49-est) a Máltát Gozóval összekötő északi kompkikötő felé tart.   
Egy tipp: Ha megismétlődik a 2019-es turistacsúcs és délután 6-8 óra között szeretnél hazajutni a Mellieha öbölből busszal, induljatok el az ellenkező irányba a kompkikötő felé. Ezek a buszok ilyenkor már üresek és 5-6 perc alatt elérik a végállomásukat, ahol jóeséllyel még ülőhelyhez is juthattok. Higgyétek el, ez sokkal gyorsabb és kényelmesebb, mint végignézni a megállóból azokat a tömött buszokat, amik meg sem állnak nektek. 🙂 Thank me later.  

Még egy tipp: Hacsak nem helyben van a szállásunk, lehetőleg hétköznapra időzítsük az itt tartózkodásunkat.

Nem kategorizáltValletta látnivalóiVideók

Üres Utcák: Valletta a korona ideje alatt

Beszéltem a máltai ismerőseimmel. Állításuk szerint a második világháború ideje alatt sem volt ennyire kihalt a város. Ezek a felvételek a koronás időszak legelején készültek… A reptér leállt, a boltok, üzletek bezártak, a munkásokat hazaküldték… és alig merészkedett ki ember a lakásokon kívülre…

Mindegy ki mit gondol a koronáról, Vallettát így még soha nem láttad…

– Az első videó egy rövid zenés változata az alábbi két órás teljes sétának.
– Az utolsó videó a mindig élettel teli Merchant Streeten készült… Számold meg, hány embert látsz rajta…

Egy 2 órás videó 2020 márciusában a kihalt fővárosról… Így is gyönyörű…
Valletta – Merchant’s Street emberek nélkül
Videók

Gondolázás Valletta és Birgu között

Ezek a csónakok igencsak hasonlítanak a velencei gondolákhoz. Ha épp lekéstük a félóránként közlekedő kompot, remek választás lehet ez opció is. Egyedi és olcsó. Mondjuk a gondolázás romantikáját kicsit megnyirbálja a motoros meghajtás, de na… nem várhatjuk el a tutajosunktól, hogy evezéssel szelje át a Grand Harbourt 2 euróért. 🙂 (Megjegyzem: Az elektromos meghajtás nagyban növelné a dolog hangulatát, én hajlandó lennék több pénzt adni érte…)
Szezonon kívül ha egyedül vagy, nincs meg a létszám, adsz neki egy 10-est, a gondolás fickó, odagondolja melléd a többi utast és már indultok is. Ez a művelet szezonban sem több 15 eurónál. 🙂
Ha a teljes öböl félórás gondolázását szeretnéd megélni, személyenként 8 eurót kérnek el. 30-40-50 euróért fél óráig te vagy a főnök.

A videó eredetileg a Vallettai szökőkút mellől indul (ha érdekel, hajtsd vissza az elejére), de én magára a Barrakka lifttől a gondoláig eljutásra, és az átkelésre hegyeztem ki ezt a bejegyzést.

Ha Három Város-os kompozásra vagy kíváncsi (az is egy élmény a komp panoráma tetőjéről) akkor ezt a videót nézd meg.
Ha Birgu, illetve a Három Város érdekel, akkor ide kattintva egy teljes Birgunak szentelt bejegyzésre lelsz

Videók

A Három Városból Vallettába Komppal

Nos, abban sokan egyetértenek, hogy aki a Three Cities-t kihagyta, az majdnem olyan mintha nem is látogatott volna el Máltára. A legmegdöbbentőbb, hogy sokan nem tudják, az út mindössze 8 percet vesz igénybe…

Felmerül a kérdés, hogy van-e értelme a közel 45 perces buszozásnak a Három Város (Three Cities) Valletta között, amikor másfél euróért kaphatunk egy ilyen gyönyörű, fantasztikus hajóutat is… Ráadásul pontosan jár és egy ingyenes liftjegy is benne van az árban. A lift egyenesen a Felső Barrakka kertbe visz…

Ha Három Város-os gondolázásra vagy kíváncsi akkor ezt a videót nézd meg.
Ha Birgu, illetve a Három Város érdekel, akkor ide kattintva egy teljes Birgunak szentelt bejegyzésre lelsz
A vidék látnivalóiTúraútvonalakVideók

A Méz-völgy a Mosta Dóm mögött

Sokan Mostában csak a Dóm/Bazilika miatt állnak meg. Pedig van egy-két dolog, amit érdemes megnézni.

A tavaszi túrázás szerelmeseinek egy könnyed program a mostai Méz-völgy. A séta “jutalma” a Chapel of St. Paul the Hermit, egy természetes barlangba épített kápolna…

Videók

San Anton Garden

A San Anton Kert egy gyönyörűen gondozott ingyenesen látogatható mini park Attard közelében. A kert az elnöki rezidencia részét képezi. Különböző, sok esetben Máltán nem honos növényt, fát láthatunk, pávákat, kacsákat… Egy kicsit elfelejthetjük a külvilágot…

A kert minden évszakban más arcát mutatja és természetesen a hőség és az erős napsugár egy kicsit azért megviseli…

A felvételt 2020 Júniusának végén került rögzítésre…

Segíts, hogy segíthessünk!
Ha tetszettek a cikk, jutalmazz meg minket egy lájkkal, megosztással a Facebook-on, vagy a Twitteren. A megosztások arra motiválják a kereső-algoritmusokat, hogy jobb helyezést adjanak ennek az oldalnak…
(Kattitnts a bal alsó sarok alatt található “f” , vagy madárka ikonra)

Nagyon szépen köszönjük!

Videók

A gozoi citadella – virtuális séta – nappali tűzijáték

Egy kétrészes video, amivel körbe tudsz sétálni virtuálisan a gozoi Citadellában. Abszolút kommentár nélkül, eredeti hanggal.

Senki nem hiszi el, hogy Máltán a tűzijátékok egy részét nappal lövik el… Nos, végig nézed ezeket a videókat és Te már elhiszed nekem. 😀