Málta Titkai Képek, videók, titkok, információk...
Valletta látnivalóiVideók

Szent János TársKatedrális

st johns

A Szent János Székesegyház (Saint Johns Co-Cathedral) a barokk művészet és építészet gyöngyszeme. Fontos máltai szentély és istentiszteleti hely. A templom belsejét az európai barokk építészet egyik legszebb példájaként tartják számon. Magyar embertől már hallottam olyan véleményt, hogy itt azért egy kicsit túltolták a díszítést. Több helyen nem csupán arany festékkel dolgoztak, hanem valódi arannyal…

Egy rövid kis film, mire is számíthatunk…


A történelem szó szerint ott hever a lábunk előtt. A legtöbb nagymestert itt temették el. A sokak által méltán csodált műalkotást, a Caravaggio által elkészített Szent János lefejezése c. freskót is itt csodálhatjuk meg.

A belépő 15 euró. Turistaidény alatt masszív sorok állnak a bejárat előtt.
60 év felett, illetve a diákoknak 3 euró kedvezmény jár (nemzetközi diákigazolvány szükséges).
12 éves kor alatt a belépés – amennyiben a gyerekeket felnőtt kíséri -, díjtalan. Az ár tartalmaz egy nyolcnyelvű digitális idegenvezetőt is… Sajnos a magyar nincs az említett nyolc nyelv között.  


Fényképezni vaku nélkül engedélyezett, az állvány használata viszont tilos.

Tűsarkú cipőben nem engednek be, viszont ha ezt a szabályt mégis elfelejtené valaki, 2 euróért adnak egy vászon csoszogót. Ha egy pillantást vetsz a padlózatra, rögtön meg fogod érteni ennek miértjét.

Ha nem adjuk le a hátitáskánkat, a hasunkon kell hordoznunk, hogy nehogy véletlenül leüssük a díszítést a falról.


Végezetül a nyitvatartásról:
Nem szeretnénk senkit félretájékoztatni, mostanában folyamatosan változtatnak rajta. Javasoljuk, hogy a hivatalos oldalon nézzétek meg az aktuálisan érvényes időintervallumokat.
A katedrálisban normál miseidőben nincs látogatás. Viszont ha hívő vagy és nem érdekel Caravaggio festménye, nem akarod a templomot bejárni, akkor nincs akadálya annak, hogy részt vegyél a rendszeresen megtartott misén. Ez természetesen ingyenes, de ilyenkor fényképezni, kamerázni egyfelől tilos, másfelől arcátlanság. Hétfőtől szombatig 8:30-tól van mise, vasárnap pedig 7:45, 9:15, 11:00, 12:00, 17:45-kor.

Még egy fontos dolog: Használjátok az alábbi videót. Megmutatja merre van a bejárat. Nem feltétlenül egyértelmű. Az én első látogatásom ebbéli tájékozatlanságom miatt hiúsult meg.  

Angol nyelvű videó. A 44. másodpercre hajtva bemutatja, merre van a bejárat.