Málta Titkai Képek, videók, titkok, információk...
Szellem-hotelek

A királynő villája belül

mt-0020

Bejutottunk II. Erzsébet villájába, a Villa Guardamangia-ba. Ez az egyetlen Nagy-Britannián kívüli rezidencia, ahol brit uralkodó életvitelszerűen élt, távol a tróntól (tegyük hozzá, akkor még “csak” hercegnő volt).
II. Erzsébet villával kapcsolatos történetét már előzőleg megírtuk, így abba most nem mennénk bele (Ha érdekel, a cikket itt találod).
Elmondjuk viszont, hogy hogyan jutottunk be, mi a terv a leromlott, szinte veszni hagyott épülettel… Közben képeket mutatunk (idővel pedig videót is fel fogunk rakni, ahol az összes szobába betekintést nyerhetsz majd).

Erzsébet Hercegnő és Fülöp Herceg 1950-ben

1951-ben a királyi pár elhagyta Máltát, a villa pedig idővel magántulajdonba került. Ahogy a képeken is láthatjátok, idő vasfoga rendesen beleharapott az épületbe. A szerkezeti és esztétikai problémák mellett a lakók is “felújításokat” végeztek. Lefestették az eredeti festést, több esetben olyan átalakításokat eszközöltek, amik méltatlanok ehhez az épülethez. Például bármelyikünknek jobb illemhelye van, mint amit itt sikerült kialakítani. Az emeleti szint kertet átívelő hídját pedig egyszerűen hagyták széthullani.

2019-ben az állam – megelégelve a történéseket – 5 millió euróért megvásárolta a villát és a Heritage Malta-val közösen elhatározták, hogy felújítják, majd elkészülte után múzeumként a nagyközönség rendelkezésére bocsátják azt. Az idegenvezetőnk elmondása szerint a munkálatok legalább további 5 millió eurót fognak felemészteni… Jelenleg a szerkezeti munkák felmérése és az eredeti festés megmentésén dolgoznak. Minimum 5 évre becsülik, míg elkészülnek a felújítással.

Felmerül a kérdés, hogy jutottunk mi be?

Az állam úgy határozott, hogy egy nap erejéig “ilyen volt, ilyen lett” alapon megmutatja a villa kapuit a polgárok előtt. Másfél-két órás sorok alakultak ki…

Az eredeti terv az, hogy legközelebb akkor nyitják meg a rezidenciát a földi halandók előtt, amikor befejezik a munkálatokat. A sorokat látva mi gyanítjuk (és reméljük), hogy ez, vagy egy ehhez hasonló nyílt nap még idén meg fog ismétlődni.

Segíts, hogy segíthessünk!
Ha tetszettek a cikk, jutalmazz meg minket egy lájkkal, megosztással a Facebook-on, vagy a Twitteren. A megosztások arra motiválják a kereső-algoritmusokat, hogy jobb helyezést adjanak ennek az oldalnak…
(Kattitnts a bal alsó sarok alatt található “f” , vagy madárka ikonra)

Nagyon szépen köszönjük!